Home»Bevalling»Belinstructies

Belinstructies

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis of in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevallen. Als je 36 weken zwanger bent, zullen we bij de controle uitleg geven over de bevalling en wanneer je moet bellen.

Richtlijnen om te bellen:

Weeën: 1 uur lang weeën om de 4-5 minuten die per wee 1 minuut duren. (dus een wee van 1 minuut, 3-4 minuten rust, dan weer een wee, etc)
Vruchtwater: Als je vliezen breken, kijk dan als eerste naar de kleur. Doe een maandverband in wat in je kraampakket zit. Dit is mooi wit, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kunt zien.Je hoeft niet direct te bellen als:
De vliezen ’s nachts breken met helder vruchtwater zonder weeën en de verloskundige bij de laatste controle heeft gezegd dat het hoofdje ingedaald is. Je belt dan ’s morgens tussen 8 en 9 uur op. We komen dan in de loop van de ochtend bij je thuis langs voor een controle. Als de vliezen overdag breken en er geen weeënactiviteit is, bel je gewoon op dat moment.

Je moet wel bellen, ook ’s nachts, als:

het vruchtwater groen / bruin is.
je twijfelt over de kleur van het vruchtwater.
er veel bloed bij het vruchtwater zit, meer dan een menstruatie.
het hoofdje bij de laatste controle nog niet ingedaald was. Je moet dan gaan liggen en ons direct te bellen.
Bloedverlies
Veel helderrood bloedverlies: direct bellen. (Voor een beetje bloederig slijmverlies of verlies van de slijmprop hoef je niet te bellen, dit is normaal) Als je de slijmprop verliest zonder weeën, kan het zelfs nog dagen (weken) duren voordat je gaat bevallen. De slijmprop verliezen zegt niets!
Ongerustheid
Bij ongerustheid mag je altijd bellen.

Het bovenstaande beladvies is een algemeen advies. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kan het zijn dat je een ander beladvies meekrijgt. Dit heeft vaak te maken met voorgaande bevallingen. Houdt hier rekening mee bij het lezen van het bovenstaande.

Tip: Het is het duidelijkst wanneer je zelf belt. Je kunt zelf het beste vertellen hoe het met je gaat en wij vinden het prettig om jou zelf te horen praten. Daarnaast kunnen mensen om je heen vaak niet al onze vragen beantwoorden.