Home»Kraamtijd»Anticonceptie

Anticonceptie

Voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je alweer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken. Wil je nog geen risico lopen op een volgende zwangerschap, dan raden we je aan om veilig te vrijen. Voor je lijf is het ook beter om nog even te wachten met een eventuele volgende zwangerschap. Wij zeggen ook wel: negen maanden zwanger, negen maanden rust. Zeker na een keizersnede wordt geadviseerd om minimaal 6 maanden te wachten met een nieuwe zwangerschap. Het litteken op je baarmoeder heeft die tijd nodig om te herstellen.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie zoals het condoom, de pil en het (Mirena) spiraaltje.

Geef je borstvoeding, dan is het onduidelijk wanneer je weer je eerste menstruatie zult hebben. Zeker als je regelmatig voedt, blijft de menstruatie vaak weg. Na het stoppen van de borstvoeding, krijg je meestal binnen 6 weken weer een eerste menstruatie.

Borstvoeding beschermt niet tegen een volgende zwangerschap!

Tijdens de borstvoeding periode wordt het gebruik van de ‘gewone’ anticonceptiepil afgeraden. Deze kan ervoor zorgen dat de voeding terugloopt en bovendien kunnen de hormonen bij de baby terechtkomen. De anticonceptiepil Cerazette kan goed gecombineerd worden met borstvoeding en heeft dan ook onze voorkeur wanneer je kiest voor de pil.

Wat ook zou kunnen is een spiraaltje. Ook de hormoonhoudende zijn toegestaan in combinatie met borstvoeding: de dosis hormonen is zo laag dat de borstvoeding niet zal beïnvloeden en dat de hormonen niet bij het kindje komen. Een andere optie is natuurlijk het condoom.

Geef je flesvoeding, dan zie je meestal dat je rond 6 weken na de bevalling weer je eerste menstruatie hebt. Je hebt geen beperkingen wat betreft anticonceptie middelen. De huisarts of gynaecoloog is degene die de recepten schrijft voor anticonceptie.

Voor meer informatie kijk op www.anticonceptie.nl