Home»Zwangerschap»Echo

Echo

Er vinden tijdens de zwangerschap echo-controles plaats. De meeste echo's kunnen we zelf op de praktijk maken. Alleen voor de gespecialiseerde echo's, zoals de combinatiest en 20 weken-echo, verwijzen we je door naar Diagnostiek voor U.

Echoscopisch onderzoek wordt om verschillende redenen gedaan. Tot nu toe zijn geen nadelige of schadelijke effecten van echoscopisch onderzoek bekend. Een garantie dat onbekende ongewenste effecten nooit zullen optreden, is niet te geven. Daarom is het verstandig alleen een echo te maken als deze nuttige informatie oplevert.

Meer informatie:
Diagnostiek voor U


Vroege echoRond 8 weken zwangerschap kan een eerste echo gemaakt worden. Deze echo is niet verplicht, maar veel zwangeren willen graag bevestiging. Klopt het hartje? Is de zwangerschap intact en zit je kindje mooi in de baarmoeder? Is het 1 kindje of ben je zwanger van een tweeling? Deze vragen kunnen we beantwoorden bij de vroege echo. Omdat je kindje nog heel klein is, is het niet goed in beeld te brengen met een uitwendige echo. Deze echo wordt daarom vaginaal gedaan.Termijn echo

Tussen 10-12 weken is de beste periode om heel nauwkeurig de uitgerekende datum vast te stellen, Dit doen we door middel van de termijnecho. We meten het kindje op van kruin tot stuit en komen zo op de uitgerekende datum. Na deze echo krijg je van ons een zwangerschapsverklaring voor je werkgever of uitkering voor het aanvragen van je verlof. Daarop moet de uitgerekende datum vermeld worden, vandaar dat dit niet eerder kan,


Combinatietest

Met 12 of 13 weken kan de combinatiest worden uitgevoerd. Dit is een risicobepaling op het syndroom van Down. Voor meer informatie zie Prenatale screening


20 weken-echo

Rond 20 weken kan er een Structureel Echoscopisch Onderzoek (seo) worden uitgevoerd, ook wel de 20 weken-echo genoemd.

Tijdens de 20 wekenecho wordt er gekeken naar de groei en de ontwikkeling van de organen van je kindje, de aannwezigheid van een open rug of open schedel, de locatie van de placenta en naar de hoeveelheid vruchtwater. Ook kun je vragen naar het geslacht van je baby.

De 20 wekenecho is een medische echo. Ongeveer 50% van de aangeboren afwijkingen kan met deze echo worden ontdekt. Deze echo  darom nooit garantie op een gezond kind. Deze echo wordt vergoed van uit de basisverzekering.


groei echo

Rond 34 weken maken we een laatste echo om te kijken naar de ligging van je baby en of de groei op schema ligt. Indien we eerder twijfelen over de groei, krijg je op indicatie een of meer groei-echo's.